WordPress kent verschillende foutmeldingen. Sommigen zijn makkelijk op te lossen, anderen kunnen voor meer problemen zorgen. Zo ook de ‘500 Internal Server Error’. Wat betekent deze foutmelding en hoe los je dit op? Wij gaan in deze blog behandelen hoe je deze foutmelding in WordPress kan oplossen. Benieuwd hoe je meer WordPress errors kan oplossen? Bekijk hiervoor onze WordPress diensten.
Wat is een ‘500 Internal Server Error’?
De foutmelding 500 internal server error komt relatief veel voor bij WordPress websites. Het betekent eigenlijk dat de server een onverwachte status tegenkwam en dat het uitvoeren van het verzoek is verhinderd. Deze error kan verschillende oorzaken hebben.
Verschillende 500 foutmeldingen
De ‘500 Internal Server Error’ kan er op verschillende manieren uitzien door de verschillende webservers, besturingssystemen en browsers. In de meeste gevallen zal je wel variaties met hetzelfde getal tegenkomen, zoals ‘HTTP 500’, ‘500 Error’, ‘500 Internal Server Error. Sorry er is iets fout gegaan’, of ‘De pagina kan niet worden weergegeven – HTTP 500’. Deze foutmeldingen komen dus allemaal op hetzelfde neer.
Waarom krijg ik een 500 error?
Zoals al eerder aangegeven kan een 500 error door verschillende elementen veroorzaakt worden. De meest voorkomende oorzaken zijn:
- Een tijdelijke error op de server
- Een storing op de server
- Een plugin die een conflict veroorzaakt in het CMS
- Een fout in het .htaccess bestand
- Een fout bij het lezen van een script
- Het script heeft niet de juiste rechten
- De map waarin het PHP script staat heeft niet de juiste rechten Browsercache
- Onjuiste inloggegevens database
- Beschadigde database
In de meeste browsers krijg je alleen één van de variaties op de foutmelding te zien krijgen, maar bij Internet Explorer is het mogelijk om een uitgebreide foutmelding op te vragen. Dit kan je doen door in de browser te klikken op ‘extra > internetopties’, kiezen voor tabblad ‘geavanceerd’, scrollen tot ‘webpagina’s bekijken’ en zoeken naar de optie ‘gebruiksvriendelijke HTTP-foutberichten weergeven’.
Wat zijn de gevolgen bij een 500 error?
Het is natuurlijk vervelend als jouw bezoeker niet op jouw website kan komen of telkens een foutmelding krijgt. Daarnaast kunnen de foutmeldingen een negatieve impact hebben op SEO. Als de website namelijk een langere tijd niet beschikbaar is, dan kan Google de foutmelding zien als een probleem dat op websiteniveau moet worden verholpen. Dit is volgens Google niet gebruiksvriendelijk en een reden om jouw website te laten dalen in de rankings van de zoekmachines.
Hoe kan ik een 500 error oplossen in WordPress?
Benodigde tijd: 10 minuten
Een ‘Internal Server Error’ is niet zomaar te verhelpen. Je zal eerst op zoek moeten naar de oorzaak. We kunnen de meest voorkomende oorzaken ook weer van elkaar onderscheiden, gebruikersfouten en problemen met de server. Ga in eerste instantie aan de slag met de volgende stappen:
- Ververs de webpagina
Een eenvoudige handeling waar vaak niet aan wordt gedacht. Het kan nou eenmaal voorkomen dat de host of de server overbelast is, maar snel weer beschikbaar is. Wacht dus even als je de foutmelding tegenkomt en ververs vervolgens je pagina. Tijdens het wachten kan je ook proberen dezelfde WordPress website te openen via een andere browser, zo sluit je in ieder geval al uit dat daar het probleem ligt.
- Leeg de cache van je browser
Voordat je allerlei lastige handelingen gaat verrichten is het verstandig om eerst de cache van je browser te legen. Het zal niet altijd helpen, maar het is zonde van je tijd en moeite als achteraf blijkt dat het probleem daar is ontstaan.
- Controleer je serverlogs
De foutmeldingenlogs kunnen je helpen om een specifieke fout snel te specificeren. De logs zijn meestal te vinden in de ‘/wp-content-map’, maar sommige hosts hebben een aparte folders voor de logs.
- Controleer je plugins en thema’s
Een fout in een plugin of thema kan de oorzaak zijn van een 500 error. Bedenk daarom of je onlangs een nieuwe plugin hebt geïnstalleerd of een wijziging hebt gemaakt in de code. Mocht je het niet precies meer weten, of werken verschillende personen aan de WordPress website, dan is het beter om alle plugins te deactiveren en de plugins één voor één activeren en vervolgens de pagina te verversen. Als je dan de ‘500 Internal Server Error’ foutmelding ziet staan, dan heb je de boosdoener gevonden.
- PHP-geheugenlimiet
De 500 error kan ook te maken hebben met het PHP-geheugenlimiet van je server. Je kunt proberen om het limiet te verhogen. In sommige gevallen kan je het gemakkelijk zelf aanpassen in het gebruikersinterface. Is dat bij jou niet mogelijk? Neem dan contact op met je hostingprovider.
Benieuwd hoe je je PHP kan verhogen? Kijk onze blog over het Verhogen WordPress memory limit, hier staat een volledig stappenplan.
Neem contact op
Lukt het jou niet om je PHP memory limit te verhogen of heb je een andere WordPress Oplossing nodig? Neem contact op met onze WordPress specialisten en developers. Zij komen regelmatig deze problemen tegen en hebben de oplossing voor jouw WordPress website. Je kan ons bereiken in de chat of je kan ons even bellen op 030 20 72 488. We hopen je snel te spreken! 🙂
Misschien ook handig voor jou: