Het belang van back-ups
Als je een WordPress website hebt dan is het ook belangrijk om je website regelmatig te onderhouden. Back-ups maken is daar een belangrijk onderdeel van. Er kan namelijk altijd wat misgaan tijdens het updaten van je website, een verkeerde installatie of door problemen bij je hostingprovider. Op zulke momenten ben je erg blij als je onlangs nog een back-up hebt gemaakt en daardoor weinig tot geen dataverlies hebt.
WordPress bestanden en database
Back-ups maken is niet ingewikkeld. Onthoud alleen goed dat het proces uit twee onderdelen bestaat. Zo kan je enerzijds een back-up maken van je WordPress bestanden en anderzijds een back-up maken van je WordPress database. Dit is niet hetzelfde! WordPress bestanden zijn onder andere installatiebestanden van WordPress, plug-in- en themabestanden, javascripts en PHP-scripts. In de database staat alle content die je hebt geplaatst op de pagina’s.
Misverstanden over back-ups
Er zijn verschillende redenen waarom mensen geen back-ups maken. Soms is het onwetendheid, soms is het luiheid, maar er zijn ook veel aannames die leiden tot misverstanden. Zo zijn er situaties waarin mensen er vanuit gaan dat de hostingpartij of de webdeveloper wel zorgt voor back-ups. Dat is vaak ook zo, maar dat betekent niet dat je zelf ook altijd toegang hebt tot deze back-ups. Maak hier dus goede afspraken over of sluit een onderhoudsabonnement af!
Ook zijn er mensen die denken dat zij nooit zullen worden gehackt of dat de updates van de thema’s en plug-ins altijd goed zullen gaan. Helaas is dat geen gegeven en moet je altijd rekening houden met het feit dat er iets kan gebeuren met je WordPress website. Het opschonen van een gehackte website of conflicten tussen plug-ins kunnen de hele layout van je website veranderen. In plaats van alles opnieuw handmatig aan te passen ben je blij als je binnen no-time een back-up kan terugzetten.
Regelmatig updaten
We horen het je al vragen: hoe vaak moet je dan een back-up maken van je website? Dat ligt eigenlijk aan je website en het gebruik. Als je regelmatig aanpassingen doet of ingewikkelde plug-ins gebruikt dan is het verstandig om vaker back-ups te maken. Maar over het algemeen kan je rekening houden met dagelijks je database updaten en wekelijks je bestanden updaten. Verander je lang niet dagelijks iets aan je website, update je database dan ook gewoon op wekelijkse basis.
Back-ups bewaren
Naast het regelmatig maken van updates raden we je ook aan om de back-ups op meerdere locaties op te slaan. Overdreven? Misschien… maar als je er toch al mee bezig bent dan kan je beter het zekere voor het onzekere nemen toch? Het zal je maar gebeuren dat je altijd netjes je back-ups maakt, opslaat op je computer en dat je computer vervolgens crasht. Alsnog alles weg! Een externe harde schijf of de cloud is dan je beste vriend. Bovendien is het handig om je back-ups een tijdje te bewaren. Dit hoeft natuurlijk niet maandenlang, want als het goed is doe je regelmatig updates, maar problemen in je WordPress website merk je meestal niet meteen. Voor een schone back-up moet je dan dus even terug in de tijd.
Professioneel backup-plan
We kunnen ons goed voorstellen dat je de kriebels krijgt van dit verhaal. Dagelijks back-ups maken en ook nog eens op verschillende locaties… Het is inderdaad geen klus die je in vijf minuten gedaan hebt. Maar het is wel mogelijk om het hele proces van je website te onderhouden, en dus ook regelmatig updates uit te besteden!
Wij maken standaard een back-up voordat we een update uitvoeren. Daarnaast kun je, aan de hand van de hoeveelheid activiteit op je website zelf kiezen voor de frequentie aan updates. Zo kunnen we per 24 uur, per 12 uur, per 6 uur of zelfs per uur voor jou back-ups maken. Zo heb je geen omkijken naar je website en altijd de zekerheid dat je terug kunt!