Blog

Het cPanel platform

Afbeelding Het cPanel platform

Het cPanel platform is een softwarepakket waarmee je eenvoudig je hosting kunt beheren. Via dit platform kan je nieuwe websites aanmaken, je bestaande websites beheren en je bestaande websites aanpassen. Bij het cPanel platform valt onder meer de veelzijdigheid én de gebruiksvriendelijkheid op.

In deze cPanel review vertellen we je graag meer over dit softwarepakket. We bespreken onder meer hoe je je hostingomgeving kunt beheren, wat de functionaltieiten van cPanel zijn en wat de voordelen zijn.

Wat is het?

Zoals hierboven al gesteld, is cPanel een softwarepakket voor het opzetten van een server. Die beschrijving is wellicht iets te simplistisch, aangezien cPanel véél meer dan alleen dat is. In principe kan je cPanel zien als een uitbreiding van je hosting.

Hoe dat precies zit? Stel nou dat je een website wilt starten. Dan heb je twee dingen nodig: een domeinnaam en een webhosting. Deze webhosting kan je bij een hostingpartij afsluiten, waarna je je website met deze hosting online kunt zetten.

Wil je graag iets aan je website of hosting aanpassen? Dat is mogelijk via een speciaal platform; sommige hostingbedrijven kiezen ervoor om hierbij gebruik te maken van cPanel. Is dat echter bij alle hostingbedrijven het geval? Nee, dat is het zeker niet. Er zijn ook meerdere hostingbedrijven die kiezen voor bijvoorbeeld DirectAdmin of Plesk.

Heb je voor een shared hosting pakket gekozen? Dan is de kans groot dat je uiteindelijk van cPanel gebruik kunt maken. Onder meer Neostrada heeft voor dit platform gezorgd.

Hoe werkt cPanel?

De werking van cPanel is indrukwekkend te noemen. Via dit platform kan je namelijk van héél veel functionaliteiten gebruikmaken, maar het platform is wel behoorlijk overzichtelijk. Dit is vooral te danken aan het duidelijke dashboard.

Om bij dit dashboard uit te komen, zou je bij je hostingpartij in moeten loggen. Je kunt vervolgens in je eigen account klikken op ‘cPanel’ of iets in de richting van ‘Hosting beheren’. Als je daarop klikt, kom je uit op het cPanel platform. In dit platform vind je vervolgens alleen je eigen websites terug. Je eigen websites die je bij de betreffende hostingpartij host.

Binnen cPanel kan je vervolgens uit veel functionaliteiten kiezen. De belangrijkste functionaliteiten hebben we voor je even op een rijtje gezet:

  • Bestanden: als je op dit menu-item klikt, kan je alle bestanden beheren. Zo ben je in staat om FTP accounts aan te maken en om back-ups te maken.
  • Databases: via dit menu-item kan je databases aanmaken of in de database inloggen. Voor dat laatste legt cPanel een connectie met phpMyAdmin.
  • Domeinen: via dit menu-item ben je in staat om je domeinen te beheren. Zo kan je extra domeinen aan het betreffende hostingpakket toevoegen óf een sub domein creëren.
  • Metingen: wil je meer weten over bijvoorbeeld foutmeldingen of de hoeveelheid bandbreedte die verbruikt wordt? Dit zie je allemaal als je op het menu-item ‘Metingen’ klikt.
  • E-mail: via dit menu-item kan je een e-mailadres aanmaken. Dit is dan een e-mailadres met daarin je domeinnaam. Via dit menu-item kan je overigens ook alles met betrekking tot je e-mail aanpassen/beheren.
  • Software: indien je enige technische kennis hebt, komt dit menu-item van pas. Via dit menu-item kan je onder meer de PHP-versie beheren.
  • Beveiliging: via dit menu-item kan je IP-adressen blokkeren en een SSL-certificaat aan je website toevoegen.
  • Voorkeuren: binnen dit menu-item kan je al je voorkeuren aanpassen. Hierbij kan je onder meer denken aan het uiterlijk en wachtwoord van cPanel. 
  • Geavanceerd: dit is een menu-item waar je waarschijnlijk niet al te vaak gebruik van maakt. Via dit menu-item kan je met geavanceerde en complexe zaken aan de slag gaan, waaronder cron-taken.
  • Softaculous app installer: via dit menu-item kan je onder meer WordPress installeren. Ook is het mogelijk om andere toepassingen te installeren via dit menu-item.

Is het lastig om van cPanel gebruik te maken? Nee, op zich niet. Het platform spreekt voor zich, is overzichtelijk en je hebt niet al te veel technische kennis nodig. Mocht je wél over veel technische kennis beschikken, dan kan je nog veel meer kanten op met dit platform!

Alternatieven

Is cPanel het beste platform voor het beheren van je hosting en websites? Dat ligt er maar net aan. Zoals we hierboven al hebben gesteld, kiezen hostingbedrijven namelijk zelf dit platform uit. Sommigen geven hierbij de voorkeur aan cPanel, terwijl andere partijen voorkeuren aan een alternatief geven.

Enkele alternatieven hebben we voor je op een rijtje gezet:

  • Plesk: het platform van Plesk vertoont veel gelijkenissen met cPanel. Zo is ook dit platform overzichtelijk, makkelijk te gebruiken en bijzonder uitgebreid. Relatief veel hostingbedrijven kiezen op dit moment voor Plesk.
  • DirectAdmin: als je bij bijvoorbeeld Vimexx een website host, krijg je de beschikking over DirectAdmin. Dit platform is minder overzichtelijk, maar werkt wel een stuk simpeler. Bovendien is dit een goedkopere oplossing ten opzichte van cPanel en Plesk.

Zijn dit de enige alternatieven? Nee, je kunt ook voor bijvoorbeeld Virtualmin of ISPConfig kiezen. Dit zijn echter platformen die je zelfstandig moet installeren en instellen. Dit zijn dus eigenlijk geen volwaardige alternatieven voor cPanel, Plesk of DirectAdmin.

Conclusie

Heb je voor een hostingbedrijf gekozen die van cPanel gebruikmaakt? Dan ga je al snel genieten van de vele voordelen en mogelijkheden van dit platform. Zoals we hierboven uitgebreid beschreven hebben, kan je héél veel kanten op met dit platform.

Maakt je hostingbedrijf geen gebruik van cPanel? Dan is het niet mogelijk om van dit platform gebruik te maken. In dat geval is de kans groot dat je van Plesk of DirectAdmin gebruik moet maken.

Kom je niet helemaal uit alle functies van cPanel? Of lukt het je maar niet om de gewenste veranderingen door te voeren? Voor alle problemen/uitdagingen met betrekking tot cPanel kan je contact met ons opnemen. Dit platform kent voor ons geen geheimen meer, waardoor wij je maar al te goed kunnen helpen.

Wil je graag van onze diensten gebruikmaken? Neem gerust contact met ons op. Dit doe je door een live chat te starten, door ons contactformulier in te vullen of door naar ons te bellen. We zijn je graag van dienst!

Was dit artikel nuttig?

Ja Nee

Wij helpen je snel en vakkundig!

Bekijk hier alle voordelen.

Bekijk ook artikel
© WPonderhoud.nl 2011 - 2024 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex