Wanneer je een webshop hebt via WordPress wil je waarschijnlijk verschillende betaalmethodes aanbieden. Dit zijn de manieren waarop klanten kunnen afrekenen. Als je in WordPress een WooCommerce webshop hebt, kun je gebruik maken van Mollie. Mollie is een payment-aanbieder die een aantal betaalmethodes aanbiedt. Wanneer je gebruik maakt van Mollie, betaal je voor iedere transactie een klein bedrag aan Mollie. Het installeren van Mollie voor jouw webshop is erg eenvoudig. Hier wordt het gehele process stap voor stap besproken.
Hoe activeer je Mollie voor je WooCommerce webshop?
Wanneer je Mollie wilt activeren in jouw webshop, zal je een aantal stappen moeten doorlopen.
Stap 1: Mollie account aanmaken
Voordat je Mollie kan toevoegen aan de webshop, zal je eerst een Mollie account aan moeten maken. Je kunt dit doen via de website van mollie. Hier vul je ten eerste een emailadres en wachtwoord in. Daarna kun je het account gaan activeren.
Om het account te activeren, zul je een aantal bedrijfsgegevens moeten invullen. Dit zijn bijvoorbeeld de bedrijfsnaam, het nummer van de kvk en de bedrijfsvorm. Daarna komen de gegevens van de belanghebbenden. Dit zijn de vertegenwoordiger of vertegenwoordigers die een groot aandeel hebben in het bedrijf. Je zult ook wat gegevens in moeten vullen over de website zelf. Dit zijn bijvoorbeeld URL en het type producten dat je aanbiedt.
Het is daarna belangrijk dat je de betaalmethodes selecteert die je wilt gaan aanbieden. Dit zijn de betaalmethodes waar klanten uit kunnen kiezen wanneer ze gaan afrekenen. Voordat je een betaalmethode toevoegt, is het aan te raden om eerst de informatie goed door te lezen. Hier wordt bijvoorbeeld per betaalmethode beschreven hoe lang het duurt voordat je het bedrag op je rekening ontvangt.
Om het Mollie account te activeren, zal je als laatste een identiteitsbewijs moeten uploaden en je bankrekening moeten koppelen. Mollie heeft dan alle informatie over jou waardoor je Mollie kunt gaan gebruiken op jouw webshop.
Stap 2: Mollie installeren in WordPress
Als tweede stap wil je Mollie installeren in WordPress. Hiervoor zal je een nieuwe plugin moeten installeren. Dit kun je doen via het dashboard in WordPress. Hier kun je naar het kopje met ‘plugins’ gaan waar je een nieuwe plugin kunt toevoegen. Je wilt de plugin ‘Mollie payments for WooCommerce’ kiezen. Deze kan je dan installeren en activeren.
Stap 3: Mollie activeren in WooCommerce
Als laatste stap wil je Mollie activeren in de WooCommerce webshop. Hiervoor zal je jouw API key moeten invullen. Deze kun je vinden in jouw Mollie account onder ‘developer’. Hier zal je twee API keys zien: een live key en een test key. Met de test key kun je eerst een transactie testen. Met de live API key zullen de transacties ook daadwerkelijk doorkomen.
Je gaat daarna terug naar het dashboard van WordPress. Vanuit hier ga je naar de optie ‘betalingen’ in WooCommerce. Hier kun je de API key invullen. Wanneer je dit opgeslagen hebt, is Mollie gekoppeld aan WooCommerce.
Betaalmethodes van Mollie
Mollie biedt een groot aantal betaalmethodes aan. Je kunt zelf kiezen welke betaalmethodes jij toe wilt voegen aan jouw webshop. Hier staan alle betaalmethodes kort uitgelegd.
iDeal
Wanneer je betaalmethodes uitkiest, zal je waarschijnlijk iDeal toe willen voegen. IDeal is namelijk de meest gebruikte methode om online mee te betalen in Nederland. Met Ideal kunnen klanten via hun eigen bankrekening geld overmaken naar de webshop. Deze betaalmethode is erg eenvoudig om te gebruiken voor klanten omdat zij alleen maar in hoeven te loggen bij hun bank. Deze betaalmethode is ook erg veilig voor de webshop én voor de klant. De klant maakt alleen het afgesproken bedrag over. Wanneer de klant dit bevestigt, kan de betaling ook niet meer teruggedraaid worden. Hierdoor ontvangt de webshop ook meteen dit bedrag.
Klarna
Klarna is een betaalmethode waar steeds meer mensen gebruik van maken. Met Klarna kunnen klanten namelijk achteraf of gespreid betalen. Klanten moeten dan wel al een Klarna account hebben. In dit account kan de klant dan afspraken maken over de betaaltermijn. Klanten kunnen ervoor kiezen om het bedrag achteraf te betalen, wanneer de bestelling al binnen is. Klanten kunnen er ook voor kiezen om het bedrag in kleinere stukjes terug te betalen. De betalingsregelingen worden volledig geregeld via Klarna. Dit hoef je als webshop dus niet te doen.
Klarna garandeert webshops dat zij altijd direct uitbetaald krijgen. Een webshop krijgt dus altijd de betaling optijd binnen. Wanneer klanten zich niet aan de afspraken houden, zal Klarna dit oplossen. Met Klarna geef je de klant meer vrijheid over het betalingsproces, maar ben je er altijd van gegarandeerd dat je het bedrag krijgt.
PayPal
PayPal is een betaalmethode die wereldwijd geldig is. Klanten kunnen hun bankrekening koppelen aan PayPal. Wanneer zij dan betalen via PayPal, wordt het direct afgeschreven van hun rekening. Het is ook mogelijk om een bedrag naar het PayPal account over te maken en daarmee te betalen. Voor klanten is PayPal erg handig omdat ze alleen maar in hoeven te loggen en dan al meteen kunnen betalen.
PayPal is ook erg veilig. De klant en de verkoper worden allebei beschermd door PayPal. De klant kan bijvoorbeeld het bedrag terugvragen wanneer hij niet tevreden is. Wanneer dit onterecht is, wordt de verkoper hier ook tegen beschermd.
Apple Pay
Apple Pay is de betaalmethode van Apple. Alleen gebruikers van Apple kunnen dus gebruik maken van deze methode. Apple gebruikers kunnen creditkaarten en andere betaalkaarten toevoegen aan hun digitale portemonnee. Wanneer zij online willen betalen, kiezen zij de betaalkaart en kunnen zij hier direct mee betalen.
Bancontact
Bancontact is de meest gebruikte betaalmethode in België. Wanneer je veel klanten verwacht uit België is het dus verstandig om deze betaalmethode op te nemen. Bancontact lijkt eigenlijk erg op Ideal. Klanten kunnen via Bancontact direct vanuit hun bankrekening geld overmaken naar de webshop. De webshop ontvangt het bedrag dan ook direct.
Mastercard
Mastercard is een soort creditcard. Met een creditcard hoeven klanten alleen hun kaartgegevens in te vullen om te betalen. Klanten betalen het bedrag met een creditcard niet meteen, maar krijgen meestal aan het einde van de maand een rekening. Het geld wordt voorgeschoten door de creditcardmaatschappij waardoor de webshop het bedrag wel meteen ontvangt. Creditcards werken wereldwijd.
Overige betaalmethodes
Er zijn nog een aantal overige betaalmethodes waar je uit kunt kiezen. Je hebt bijvoorbeeld SEPA, waarbij geld overgemaakt kan worden van iedere bankrekening in Europa. Ook zijn er een aantal opties voor veelgebruikte betaalmethodes in andere landen zoals Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk.
Mollie alternatieven
Mollie is het populairste betaalsysteem voor webshops. Naast mollie zijn er echter nog meer betaalsystemen waar je gebruik van kan maken. Deze betaalsystemen werken meestal wel ongeveer hetzelfde. Je hebt bijvoorbeeld ook PayPro. Dit betaalsysteem biedt verschillende betaalmethodes aan en biedt nog een aantal extra functies. Je ontvangt bijvoorbeeld een aantal tools waarmee je de webshop kunt optimaliseren.
Daarnaast is er ook Buckaroo. Dit betaalsysteem kan ook gebruikt worden voor het sturen van facturen en betaalverzoeken. Dit systeem werkt ook heel handig wanneer je gebruik maakt van abbonnees die maandelijks een bedrag betalen.
Neem even contact met onze WordPress specialisten op in het geval je meer vragen hebt over de integratie van Mollie in jouw webshop.