Ondanks dat WordPress al heel gebruiksvriendelijk is, kan het tegenwoordig allemaal nog veel eenvoudiger! Sinds de komst van page builders plugins kun je nog makkelijker je WordPress website vormgeven, zonder ook maar enige technische kennis nodig te hebben.
Wat zijn page builders?
De page builder plugin zet namelijk jouw ontwerp om in een code. In plaats van dat je allemaal ingewikkelde codes voorgeschoteld krijgt, krijgt je direct een visuele weergave van hoe de pagina er voor de bezoeker uit komt te zien. En dat vrijwel met alleen het gebruik van je muis. Voor de creatieve webdesigner is een page builder tool dus ideaal.
Waarom page builders gebruiken?
Page builder plugins bieden een uitkomst voor onder andere webdesigners en websitebeheerders. Zo’n plugin maak het dus veel toegankelijker om een WordPress website te bouwen, waardoor je niet per se meer genoodzaakt bent om samen te werken met een programmeur. Naast het feit dat je daarmee veel kosten zal besparen, houd je zelf ook veel meer de regie in handen wat betreft de vormgeving van jouw website. Voorheen was het een stuk lastiger om even een onderdeel van de website aan te passen, maar met een page builder kan je vrij simpel even de style, een functie of een kleurtje wijzigen.
Wat zijn de nadelen van page builders?
Zoals al wel blijkt uit deze blog geven page builders je veel voordelen bij het maken van een WordPress website. Toch kleven er helaas ook wel nadelen aan het gebruik van een page builder plugin. Als je eenmaal de keuze hebt gemaakt om een page builder plugin te gebruiken, is het lastig om terug te gaan naar de oude manier van werken. Het kan natuurlijk wel, maar dan zal ook de content van je website verloren gaan. Niet alleen de tekst, maar de hele lay-out met de kolommen, iconen en afbeeldingen zullen verdwijnen. Hetzelfde zal gebeuren als je overschakelt naar een andere page builder.
Updates, support en prijs
Daarnaast is het gebruik van de meeste page builders niet gratis. Voor sommigen betaal je eenmalig een bedrag, maar andere plugins rekenen jaarlijkse kosten voor updates en support. Een ander nadeel kan zijn dat de mogelijkheden van de page builders zo uitgebreid zijn, dat je daar uren mee kan spelen. Dat is natuurlijk leuk, maar het kost je dan ook veel tijd. Voorkom dus dat je je verliest in het ontwerpproces en de kleine zaken nog van de grote zaken kan onderscheiden.
Overzicht van de beste page builder plugins voor jouw WordPress site
Er zijn heel veel verschillende page builders plugins op de markt, maar welke plugin is dan de beste? Helaas is er niet echt een antwoord op deze vraag, omdat iedereen zo zijn eigen voorkeuren zal hebben. Daarom hebben we een overzicht gemaakt van de, naar onze mening, leukste page builder plugins. In grote lijnen werken de meeste page builders hetzelfde, maar we hebben de speciale features voor je uitgelicht.
Elementor 🥇
Elementor heeft zowel een gratis versie als een betaalde versie. De pro-versie biedt zo’n gebruiksgemak dat het het geld zeker waard is. Beide versies hebben een supersnelle interface en een sterke paginabuilder. De standaardfuncties bevatten verschillende animaties, achtergronden, effecten en vormverdelers. Elementor is ook mobielvriendelijk.
De grootste voordelen van de plugin zijn:
- De gratis versie heeft een snelle ontwerpsectie waarbij je direct de resultaten van je design kan zijn
- Je kan de website vertalen naar veel verschillende talen
- Keuze uit groot aantal widgets, met video’s, buttons, timers en pictogrammen
Visual Composer 🥈
Visual Composer is een premium plugin die ook interessant is voor de wat meer gevorderde websitebouwer. De plugin is eenvoudig te gebruiken, maar het zit vol met uitdagende functies. Visual Composer biedt zowel een front-end als een back-end editor aan, dat is voor sommigen onder ons een zeer geliefde functie. De interface van deze plugin is gebaseerd op een drag & drop systeem.
De grootste voordelen van de plugin zijn:
- Visual Composer is los te koop
- Simpele drag & drop editor
- Je kan elementen verbergen en opslaan om deze later nog te gebruiken
Divi 🥉
Divi is een van de bekendste page builder. Deze plugin is niet gratis en heeft ook geen trial. Met een betaalde abonnement kun je wel van alle features van Elegant Themes (de ontwikkelaar) gebruikmaken. De builder heeft eindeloze mogelijkheden wat betreft het ontwerpen van de lay-out. Er is keuze uit heel veel modules als audiospeler, reacties, portfolio, slider en testimonials.
De grootste voordelen van de plugin zijn:
- Het heeft een van de grootste bibliotheken met verschillende website-elementen
- Je kan items dupliceren, uitschakelen en vergrendelen
- Met Divi kan je teruggaan naar elke revisie uit het verleden. Het aantal redos en undos zijn onbeperkt.
WP Page Builder
WP Page Builder is een gratis page builder voor WordPress. Alle functies zijn goed uitgedacht en er is enorm geïnvesteerd in de research en development hiervan. Vanwege het eenvoudige ontwerp heb je geen enkele ervaring nodig met websites bouwen. De toolbar is heel makkelijk in gebruik en de add-ons zijn gemaakt voor allerlei specifieke taken.
De grootste voordelen van de plugin zijn:
- De page builder focust zich op frontend-editing zodat je direct ziet waar je mee bezig bent
- Toegang tot een aantal vooraf ontworpen lay-out pakketten en blokken.
- Alle add-ons zijn gratis.
Live Composer
Live Composer is ook een gratis, open source WordPress page builder. De plugin biedt een front-end editor met een drag & drop interface, waarbij technische kennis wederom totaal niet nodig is. De editor maakt een responsief ontwerp en het heeft een specifieke WooCommerce integratie (wel betaald).
De grootste voordelen van de plugin zijn:
- De page builder is geheel kosteloos
- WooCommerce integratie
- Mogelijkheid voor verschillende premium extensies als Google Maps
Samenvatting
De beste en meest gebruiksvriendelijke page builder is Elementor. Een bekende plugin onder de ontwikkelaars omdat je Elementor gemakkelijk kunt uitbreiden met maatwerk functies en heeft ook een behoorlijk grote community. De support is goed bereikbaar voor vragen en problemen.
De keus is nu aan jou. Het zal je even wat tijd kosten om te kiezen voor de beste page builder plugin voor jouw WordPress website, maar wellicht helpt het om een lijstje te maken waarin je de volgende zaken van elkaar onderscheidt: prijs-kwaliteitverhouding, eenvoudigheid en snelheid of mogelijkheid tot uitbreiding.
Neem contact op
Weet je na deze blog niet welke pagebuilder het beste bij jouw wensen past of heb je vragen over jouw pagebuilder? Onze WordPress specialisten werken dagelijks met WordPress en kunnen jou daar goed in adviseren. Bel ons op 030 20 72 488 of start een chat. Wij zitten al klaar! Bekijk ook onze WordPress Onderhoudspakketten.