Blog

Veelgestelde vragen over WordPress

Afbeelding Veelgestelde vragen over WordPress

Tegenwoordig is het niet meer de vraag of je een website hebt, maar of je een WordPress website hebt. WordPress is nu het meest gebruikte content management systemen van de wereld en staat bekend om haar eenvoudig- en gebruiksvriendelijkheid. Er zijn talloze mogelijkheden met alle thema’s en plugins die WordPress aanbiedt. Vrijwel iedereen kan met WordPress een website bouwen en dat is fijn is dit digitale tijdperk. In dit artikel lees je de veelgestelde vragen over WordPress

7 veelgestelde vragen over WordPress

Onze WordPress specialisten hebben de veelgestelde vragen over WordPress op een rijtje gezet, met het antwoord natuurlijk. Hiermee hopen we je op weg te helpen bij het gebruik van WordPress. Mocht je hierna nog brandende vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op! Start een livechat of bel ons op 030 20 72 488.

1. Wat is WordPress?

Voor de echte beginners lichten we graag eerst even toe wat WordPress precies is. Nog steeds wordt er wel eens gedacht dat WordPress een soort programma is om mee te bloggen, maar het is veel meer dan dat. Zoals we al eerder schreven is WordPress een content management systeem waarmee je een website kunt bouwen en beheren. We noemen het nu een website, maar het is ook mogelijk om ermee te bloggen of zelfs een webshop te starten.

2. Is WordPress gratis?

WordPress is open source, wat betekent dat iedereen de code van WordPress kan zien en aanpassen. Je kunt WordPress dus gratis downloaden en gebruiken, maar dat betekent niet direct dat je ook daadwerkelijk een website gratis kunt opzetten. Als je een eigen website online wil zetten dan heb je een domeinnaam en hosting nodig. Hier zal je wel geld in moeten investeren. Er worden veel verschillende pakketten hiervoor aangeboden. Als je kiest voor de goedkoopste optie dan zal dat wel invloed hebben op de snelheid en kwaliteit van je website.

3. Wat heb ik nodig voor WordPress?

Om te kunnen starten met WordPress heb je drie dingen nodig. De eerste twee hebben we al benoemd: hosting en een domeinnaam. Daarna ga je starten met de inrichting van je website en daar hoort een WordPress thema bij. Een thema is eigenlijk een soort verzameling van bestanden die het uiterlijk van je website bepalen. Er is een groot aanbod voor gratis thema’s, maar mocht je specifieke wensen hebben voor je website dan is de kans groter dat je wat moet betalen voor een bepaald thema.

4. Welk thema moet je kiezen voor je WordPress website?

De keuze voor je thema is natuurlijk erg persoonlijk. Natuurlijk moet je kijken naar wat je mooi vindt, maar het is misschien nog belangrijker om te kijken naar de functionaliteiten. We gaan ervan uit dat je een doel hebt als je een website gaat bouwen. Houd dit doel in je achterhoofd als je een thema gaat kiezen en kijk of het thema de mogelijkheden biedt die jij nodig hebt. Je thema moet de content van je website kunnen ondersteunen en aanvullen.

5. Hoe maak ik mijn WordPress sneller?

Er zijn verschillende mogelijkheden om je WordPress website sneller te maken, maar de basis ligt bij een goed hostingbedrijf. Een goed hostingbedrijf zorgt namelijk voor een snelle server. Een minder goed hostingbedrijf laat je de ruimte delen met anderen, waardoor je website langzamer kan worden als een website van een ander druk wordt bezocht. Hoe vind je dan een goed hostingbedrijf? Vaak heeft het toch te maken met de prijs. Een goed hostingbedrijf zal vrijwel nooit een van de goedkoopste opties zijn.

6. Is WordPress veilig?

Op verschillende websites zal je veelvuldig voorbij zien komen dat WordPress makkelijk te hacken is. Wijzelf waarschuwen daar ook voor, maar we maken ook altijd de kanttekening dat je zelf veel invloed hebt op de WordPress beveiliging van je website. Wanneer je je WordPress website goed onderhoud, en vooral regelmatig blijft updaten, dan zal je website net zo veilig zijn als elke andere website. Dat betekent niet dat je nooit gehackt zal worden, maar je bent in ieder geval geen makkelijk prooi. Door te kiezen voor veilige wachtwoorden, regelmatig te updaten en ander onderhoud te doen ben lang niet meer zo interessant voor hackers.

7. Kan ik zelf mijn website onderhouden?

In principe kan iedereen zijn eigen website onderhouden, maar je moet ook bereid zijn om hier tijd in te steken. Helaas is het onderhoud van je website niet in een vingerknip gebeurt en dus moet je hier echt even voor gaan zitten. Het gevaar hiervan is dat dit klusje wordt ‘vergeten’ of een hele lage prioriteit krijgt, terwijl het echt heel belangrijk is om hier aandacht aan te besteden. Dit wordt vaak pas beseft als het al te laat is, als men opeens een wit scherm krijgt (fout in de code), niet meer kan inloggen (mogelijk gehackt) of er vreemde content op de website staat (ook mogelijk gehackt). Kies er dus voor om je website te onderhouden en dat ook daadwerkelijk te doen, of het uit te besteden. Het zal even een investering zijn, maar wel verstandig op de lange en korte termijn.

Neem contact op

Hopelijk kan je nu aan de slag met je nieuwe WordPress website. Heb je, naast deze veelgestelde vragen over WordPress, nog vragen? Stel ze gerust, onze WordPress specialisten staan graag voor je klaar. Wij hebben ook nog een blog geschreven over hoe je een website kan bouwen. Als je een vraag heb met betrekking tot jouw website, kan je ons bereiken op 030 20 72 488 of start even de live chat!

Veel succes!

Was dit artikel nuttig?

Ja Nee

Wij helpen je snel en vakkundig!

Bekijk hier alle voordelen.

© WPonderhoud.nl 2011 - 2024 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex