Als je een nieuwe website op wilt zetten met een Content Management Systeem, kom je al snel in een spagaat tussen WordPress en Joomla te zitten. Beide CMS-systemen zijn ontzettend populair en hebben allemaal hun eigen voorkeuren. Maar: welke past uiteindelijk het beste bij jou, je website en de wensen die jij hebt voor deze website? Wij zetten alle voordelen van WordPress en Joomla overzichtelijk voor je op een rijtje, zodat jij makkelijker kunt kiezen en snel aan de slag kunt met jouw droomwebsite!
WordPress en Joomla: de verschillen
De voordelen van WordPress
WordPress kenmerkt zich vanaf het begin eigenlijk al als een website waarop je voornamelijk makkelijk kunt bloggen. Ook andere en lichtere websites zijn uitermate geschikt om vorm te geven via WordPress. Je kunt deze namelijk snel ontwikkelen en daardoor snel lanceren.
Die snelheid hangt ook zeker samen met het gemak van het platform. Je bent namelijk zo op weg doordat alle functies logisch en overzichtelijk zijn ingedeeld. Ook zijn er niet té veel functies, waardoor je de draag snel kwijt raakt. Dit levert een handig overzicht op tijdens het bouwen van je website.
Je nieuwe website kun je helemaal zelf vanuit een lege webpagina vormgeven, maar met WordPress kun je ook heel simpel gebruik maken van een vooraf ingestelde theme. Dit theme kun je direct overnemen, waardoor je website er meteen al een stuk hipper uitziet. Vervolgens hoef je de pagina’s alleen nog maar te voorzien van jouw informatie en je bent al vrij snel klaar.
Met plugins kun je je website eenvoudig nog wat beter maken. Denk bijvoorbeeld aan een popup plugin of aan een forum plugin. WordPress staat bekend om het grote aanbod van deze plugins, namelijk ruim 12.000 verschillende!
Voor de bouwers die graag hoog in Google willen scoren, biedt WordPress een gebruiksvriendelijk SEO-menu aan. Hier kun je snel sleutelen aan belangrijke elementen zoals de URL van de pagina, zonder dat je hiervoor veel in hoeft te stellen.
De voordelen van Joomla
Daar waar WordPress met name bekend staat om de simpelere websites, kun je met Joomla prima wat meer eisende websites bouwen. Toch kun je ook op dit platform niet al te ingewikkelde websites bouwen, maar dat is ook niet het doel van een CMS. Een website bouwen is ook enorm eenvoudig doordat de interface ook hier handig is ingericht. Het ontwikkelen van de gehele pagina duurt wel wat langer dan bij WordPress. Vaak komt dit doordat deze websites een paar extra functies meekrijgen die op WordPress niet beschikbaar zijn.
Joomla biedt je een aantal standaard templates om je snel op weg te helpen met de lay-out en het design van je website. Die zijn, naar eigen zeggen, ontwikkeld om zo veelzijdig mogelijk te zijn. Dat betekent dat je deze templates makkelijk naar je eigen hand kunt zetten om ze zo aan te laten sluiten bij jouw website.
Het zijn er niet zoveel als bij WordPress, maar ook bij Joomla kun je ontzettend makkelijk je website verrijken met allerlei plugins. Je hebt alsnog keuze uit ruim 6.000 verschillende. Groot voordeel is wel dat er de mogelijkheid is eigen plugins te gebruiken om je website uit te breiden.
Ook Joomla is erg gericht om het scoren via SEO gemakkelijk te maken. Dit proces werkt effectief, maar is soms wel wat lastiger dan de instellingen van WordPress.
Conclusie
WordPress en Joomla zijn dus allebei sterk op hun eigen manier. Welke van de twee het beste bij jou past, is dus helemaal afhankelijk welke kant je op wilt met je website en waar jij als gebruiker veel waarde aan hecht. Voor simpele websites die enorm SEO-vriendelijk zijn, moet je bijvoorbeeld echt bij WordPress zijn. Websites die iets meer kunnen en vormgegeven kunnen worden met veelzijdige templates komen weer uit de stal van Joomla. Voor welke kies jij?