Als je de term ‘lazy loading’ letterlijk vertaalt, kan je er wel uit opmaken dat het iets te maken heeft met langzaam laden. Maar wat laadt er dan eigenlijk langzaam en waarom zou je deze optie gebruiken voor je WordPress website? Lees gauw verder! Bekijk onze dienst WordPress Optimalisatie
Wat is lazy loading?
Lazy loading is een optimalisatietechniek waarbij content pas worden geladen als ze zichtbaar worden. Normaal gesproken worden alle elementen op een pagina van boven naar beneden ingeladen, zodat de hele pagina direct helemaal beschikbaar is. Wanneer een webpagina veel afbeeldingen of andere content bevat, dan is het meestal niet nodig dat alle inhoud tegelijk laadt en direct zichtbaar is. Lazy loading zorgt er dan dus voor dat de content die de lezer niet ziet, pas later laadt. Gevolg hiervan is dat de gehele laadtijd van de website veel sneller is.
Waarom lazy loading gebruiken?
Het grootste voordeel van lazy loading is het feit dat je WordPress website sneller getoond zal worden. En dat is belangrijk, want letterlijk elke seconde telt als het gaat om laadtijd en het bieden van een goede gebruikerservaring. Websitebezoekers zijn over het algemeen namelijk niet heel geduldig en niets is zo frustrerend als een webpagina die niet of langzaam laadt.
Waarom is het belangrijk?
Een website die niet direct laadt, loopt vaak al een groot deel van de geïnteresseerden mis. Maar ook als je webpagina er veel langer dan 1 seconde over doet om te laden, dan kan dat een negatief effect hebben op de bezoekersaantallen van jouw WordPress website. Daarnaast is het negatief voor jouw WordPress SEO en Google ranking.
Voordeel van lazy loading
Een ander groot voordeel aan het gebruik van lazy loading is dat je, naast je bezoekers, ook Google blij maakt. Google geeft namelijk de voorkeur aan snelle website en beloont dat met een hogere ranking in de zoekmachine. Betere vindbaarheid, onder andere dus door snellere laadtijd, kan weer leiden tot betere conversies.
Hoe gebruik je lazy loading in WordPress?
Voorheen ging lazy loading enkel via Javascript. Er was dan dus een stuk code nodig die het langzaam laden regelde in jouw WordPress website. Gelukkig is dat verleden tijd en is het nu mogelijk om lazy loading in WordPress te integreren. Het activeren van lazy loading is ook vrij simpel!
WordPress plugins
WordPress biedt veel thema’s waarbij het mogelijk is om binnen de instellingen van het thema lazy loading te activeren. Wanneer het thema dit onderdeel niet ondersteund, dan is het makkelijk te verhelpen door een plugin te installeren. Er zijn tal van gratis plugins te vinden voor allerlei soorten content, denk bijvoorbeeld aan ‘lazy load’, ‘a3 lazy load’, ‘autoptimize, ‘jetpack’’ of ‘WP Rocket’.
Invloed van lazy loading op SEO
Hoewel lazy loading de prestaties van je WordPress website verbeteren, moet je wel oppassen dat het niet alsnog negatieve invloed heeft op je SEO. Het is een beetje tegenstrijdig, maar het kan voorkomen dat door lazyload de afbeeldingen niet worden gecrawld door de zoekmachines. Dat heeft weer effect op de vindbaarheid van de website. Controleer daarom de volgende zaken:
- Voeg alt-teksten toe bij afbeeldingen
Gebruik een goede alt-tekst bij de afbeeldingen. Dit is een korte tekst dat in de code van elke afbeelding in het artikel wordt gebruikt. Deze tekst dient kort maar beschrijven te zijn en een goede representatie van de betreffende afbeelding te geven. De alt-tekst is belangrijk om goed geïndexeerd te kunnen worden door een zoekmachinebot. En dat is weer van belang om hoog te scoren in zoekresultaten.
- Laat Google jouw afbeeldingen crawlen
Zorg ervoor dat Google nog steeds de afbeeldingen op jouw website kan crawlen. Dit kan je checken met de tool ‘Fetch as Google’. Wanneer je de foto’s nog steeds kan zien in de source-code, dan zal het hoogstwaarschijnlijk geen problemen veroorzaken.
Conclusie Lazy Loading
Lazy loading is slechts één van de vele technieken om je WordPress website te optimaliseren, maar als je veel gebruik maakt van afbeeldingen en video’s op je website dan is het zeker aan te raden om hier gebruik van te maken. Een bezoeker heeft toch niks aan content die nog niet in beeld is, dus waarom zou je het al inladen?
Neem contact op
Ben je benieuwd naar andere optimalisatietechnieken, of kan je wel wat hulp gebruiken als het gaat om lazy loading? Aarzel niet en neem gewoon contact met ons op! Start een live chat of bel ons op 030 20 72 488. Bekijk ook onze WordPress Onderhoudspakketten.