Blog

Wat is WordPress en wat kan je met WordPress?

Afbeelding Wat is WordPress en wat kan je met WordPress?

WordPress is een populair en gratis programma waarmee je een website kunt bouwen en vervolgens onderhouden. Dit gaat volgens het open source Content Management Systeem (CMS), waarmee wordt bedoeld dat jijzelf een website kunt bouwen op het WordPress-platform. Wat WordPress verder inhoudt, wat de voordelen zijn en hoe je WordPress precies kunt gebruiken om een website op te zetten, lees je allemaal in dit artikel.

Wat is WordPress eigenlijk?

Zoals we al aangaven is WordPress een programma waarmee jij je eigen website kunt bouwen en onderhouden. Dit kan zowel een website, een blogsite of een webshop zijn. het voordeel is dat je zelf amper kennis hoeft te hebben over websites maken. WordPress gebruikt zelf PHP als programmeertaal, maar jij hoeft hier niet per se iets mee te doen.

Doordat WordPress open source is, kan iedereen de basiscode van WordPress gebruiken en aanpassen naar zijn eigen behoeftes. Dit kun je doen door thema’s of plug-ins te installeren, die je helpen de website, blogsite of webshop de vorm te geven die jij zelf wilt.

Waarom WordPress gebruiken?

WordPress wordt al gebruikt door zo’n 30 procent van alle internetpagina’s bij elkaar. Het programma is dus ontzettend populair en dat is niet voor niets. Hieronder vind je een paar grote voordelen van WordPress.

1: Gratis en open source

Om je website te bouwen via WordPress hoef je niets te betalen. Je betaalt uiteindelijk alleen voor zaken als hosting of je domeinnaam, maar het opzetten van de website is verder gratis. Door de Open Source van WordPress kun je de code gemakkelijk aanpassen naar je eigen wensen.

2: Flexibel en opties tot uitbreiden

Met plug-ins en thema’s kun jij je WordPress website omvormen tot jouw ideale website. Er zijn duizenden uitbreidingen beschikbaar. Deze zijn zowel gratis als betaald te verkrijgen, met elk verschillende opties en functies. Elke plug-in kent zijn eigen functie, bijvoorbeeld om de functies van je webshop te stroomlijnen of beter gevonden te worden in zoekmachines.

3: Makkelijk te gebruiken

WordPress is ontzettend populair doordat vrijwel iedereen simpel een website in elkaar kan zetten via het programma. Het installeren kost maar een paar minuutjes en alle verdere stappen worden duidelijk omschreven.

4: Veel hulp beschikbaar

 De populariteit van WordPress heeft ervoor gezorgd dat er hele webpagina’s met allerhande informatie, stappenplannen en uitlegteksten over WordPress volstaan, zoals bijvoorbeeld deze! Als je dus ergens tegen aanloopt of iets niet werkt, is de kans groot dat je er met een simpele Google-opdracht direct achter kan komen wat er mis gaat.

Hoe werkt WordPress precies?

WordPress werkt op basis van drie belangrijke onderdelen. Deze onderdelen zijn de editor, het gebruik van plug-ins en het gebruik van thema’s.

WordPress editor

Via de standaard WordPress editor krijg je allerlei mogelijkheden de inhoud van je webpagina op te zetten en vorm te geven. Dit geldt niet alleen voor standaard dingen zoals tekst, maar je kunt ook lijstjes maken, werken met (sub)koppen of afbeeldingen uploaden. Ook hier geldt weer dat WordPress heel gemakkelijk in gebruik is. Vrijwel iedereen die eens gewerkt heeft met standaard tekstprogramma’s zoals Word, Pages of Documenten, kan ook overweg met de WordPress editor.

WordPress thema

Met het thema van een website wordt het design of het uiterlijk van de website bedoeld. Binnen het thema wordt een combinatie gemaakt van functionaliteit (hoe makkelijk is alles te vinden?) en ontwerp (hoe ziet het eruit?).Er zijn allerlei verschillende thema’s voor WordPress te vinden. Elk thema heeft zo zijn eigen uitstraling en functionaliteit. Je kunt kiezen voor strak en minimalistisch, of juist kleurrijk en vol aan informatie. 

Thema’s kunnen gratis zijn, maar deze hebben vaak een mindere kwaliteit of een minder sterk doorgevoerd hoofdthema. Je bent daarom vaak beter af met een Premium-thema, die je kunt kopen voor rond de 50 euro. Heb je nog meer budget, is er ook de optie om een thema op maat te laten ontwikkelen. Als je goed bent met coderen in HTML, PHP of CSS, kun je ook je eigen thema ontwikkelen.

WordPress plugins

Met plug-ins voeg je eigenlijk kleine extra stukjes met functionaliteit in je website. Je kunt plug-ins downloaden via derde partijen, die je een optie aanbieden om je site te verrijken. Er is voor vrijwel alles een geschikte plugin te vinden: voor contactformulieren, deelknoppen, SEO optimalisatie, betalingen, webshops, spam blockers… Bedenk het en het is er bijna altijd. Met een paar klikken is een plugin al geïnstalleerd.

Maak een website in WordPress

Om je WordPress website op te gaan zetten, zijn er drie belangrijke onderdelen nodig. Ten eerste een hostingpakket, waar je de site op kunt gaan bouwen. Vervolgens heb je ook een domeinnaam nodig. Hier is je site voor bezoekers via te bereiken. Tot slot heb je ook software nodig waarmee je de website wilt gaan bouwen, al is dat in dit geval WordPress zelf.

Hosting en domeinnaam regelen

Met het hostingpakket schakel je een partner in die voor jou een stukje ruimte regelt waarop je je website kunt bouwen. Vergelijk het met het huren van een stukje grond: nadat je dit gehuurd hebt, kun je erop doen wat je wilt. Mensen kunnen je stukje grond bereiken door het adres in te typen in hun browser. In plaats van een straatnaam met huisnummer is dat je domeinnaam. Deze domeinnaam kun je helemaal zelf verzinnen, al moet deze wel eindigen op bijvoorbeeld .nl, .be, .com, .net, .eu of een van de andere opties.

Beginnen aan je website

Heb je een hostingpakket en een domeinnaam geregeld? Dan kun je aan de slag op WordPress! Hoe je dit doet, is afhankelijk van de manier waarop je je WordPress website hebt geregeld. Heb je bijvoorbeeld hosting in combinatie met WordPress gekocht of een andere combinatiebundel, is het afhankelijk van de partij wat er nu moet gebeuren. In de meeste gevallen krijg je een email waarin vervolgstappen staan. Anders kun je zelf de website op gaan zetten.

Om in te loggen op je website, voer je je domeinnaam in plus /wp-admin achter je domeinnaam. Is je domeinnaam bijvoorbeeld ditiseenvoorbeeld.nl, voer dan ditiseenvoorbeeld.nl/wp-admin in. Vanaf hier kun je de website aan gaan passen. Je hebt de keuze uit Pagina’s, waarop je logischerwijs nieuwe pagina’s aan je website toe kan voegen, en Berichten, waarmee je de inhoud van een pagina vorm kan geven. Verder is het volledig aan jou hoe je je eigen website inricht, dus laat je inspireren door alle opties en uitbreidingsopties en ga ervoor!

De volgende handleidingen zijn wellicht ook interessant voor jou:

Was dit artikel nuttig?

Ja Nee

Wij helpen je snel en vakkundig!

Bekijk hier alle voordelen.

Bekijk ook artikel
Bekijk ook artikel
© WPonderhoud.nl 2011 - 2024 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex