Blog

Een WooCommerce webshop maken: een handleiding

Afbeelding Een WooCommerce webshop maken: een handleiding

Zelf een webshop maken is niet meer al te lastig. Het enige dat je hiervoor nodig hebt, is WooCommerce in combinatie met WordPress. En uiteraard heb je goede producten nodig die je kunt verkopen. Ook heb je een stappenplan nodig, waarmee je je WooCommerce webshop kunt maken. In dit artikel laten wij je kennismaken met de stappen die je moet doorlopen. Doorloop deze stappen en creëer daarmee makkelijk je eigen WooCommerce webshop!

Wat is WooCommerce?

WooCommerce is een speciale plugin voor WordPress. Dit is één van de meest gebruikte plugins, aangezien je hiermee snel je eigen webshop kunt ontwikkelen. Deze plugin wordt ook wel gezien als dé webwinkel plugin voor WordPress.

In eerste instantie begon WooCommerce klein. Het was een vrij simpele plugin en het was min of meer een hobbyproject. Gaandeweg downloadden meer en meer mensen deze plugin, waardoor WooCommerce steeds groter werd. Momenteel is WooCommerce één van de populairste plugins en heeft WooCommerce een enorme community. In deze community kun je al je vragen stellen en daarmee nog beter je eigen webshop maken.

Het mooie van WooCommerce is het gebruiksgemak. In eerste instantie heb je een simpele WordPress website, waarop je deze plugin downloadt. Deze plugin tovert je simpele website om tot een heuse webshop. Deze webshop werkt direct goed en heeft ook nog het door jou ingestelde design. Al met al kun je op een simpele manier een eigen webshop maken met WooCommerce. Zonder dat je hier technische kennis voor nodig hebt.

Hosting & Domeinnaam

Heb je de wens om een eigen WooCommerce webshop te maken? Dan moet je in eerste instantie een paar voorbereidende stappen doorlopen. Over deze drie voorbereidende stappen lees je hieronder alles.

Hosting

Om je webshop online te kunnen zetten, heb je webhosting nodig. Door een hostingpakket af te sluiten, ben je in staat om je webshop online te zetten. Dit werkt overigens precies hetzelfde als bij een website.

Ga daarom op zoek naar een goed hostingpakket. Het advies is om dit hostingpakket altijd bij een goede webhoster af te sluiten. En je kunt hierbij ook kijken naar de speciale WooCommerce webhostingpakketten. Deze pakketten sluiten qua prestaties en samenstelling volledig aan op een WooCommerce website.

Uiteraard moet je bij de hosting ook goed naar het prijskaartje kijken. Ga echter niet direct voor de allergoedkoopste webhosting. Een goede webhosting is essentieel voor het succes van je webshop.

Domeinnaam

Om een webshop online te zetten, heb je uiteraard een domeinnaam nodig. Met onderstaande tips vind je snel de perfecte domeinnaam:

  • Bedenk een naam voor je webshop. Deze naam kun je vervolgens ook als domeinnaam gebruiken.
  • Ga goed na of de naam nog niet gebruikt wordt. Dit kun je doen door te checken of de domeinnaam al geregistreerd is. is dat nog niet het geval? Check dan voor de zekerheid of de naam ook niet als handelsnaam bij de KvK geregistreerd staat.
  • De domeinnaam moet pakkend zijn. Het advies is om voor een korte en pakkende domeinnaam te kiezen. De domeinnaam moet – bij voorkeur – ook nog aansluiten op de producten die je gaat verkopen.

Heb je de perfecte domeinnaam gevonden? Dan kun je deze makkelijk registreren bij een webhostingbedrijf. Kies ervoor om dit te doen bij het bedrijf waar je ook de webhosting af gaat sluiten. Je kunt dan direct de domeinnaam en hosting aan elkaar koppelen. Vanaf dat moment staat je webshop al online.

SSL certificaat

Met het oog op de veiligheid moet je een SSL certificaat instellen op je website. Dit doe je tegenwoordig heel makkelijk:

  • Log in bij je webhoster. Dit doe je met de accountgegevens die je bij stap 1 al aangemaakt hebt.
  • Vraag nu een SSL certificaat aan. Bij de meeste webhosters kun je nu met één druk op de knop een SSL certificaat aanvragen. Hoe je dit precies moet doen, is wel per webhoster verschillend. Als je er niet helemaal uitkomt, kun je daarom het beste even met de klantenservice contact opnemen.

WordPress installeren

Heb je de eerste drie voorbereidende stappen doorlopen? Dan staat je website nu alvast online. Het is nu zaak om WordPress op de website te installeren.

Dit doe je door in te loggen bij je webhoster. Je kunt vervolgens klikken op iets van ‘DirectAdmin’ of vergelijkbaar systeem. Je komt nu uit in het beheersysteem van je website. In dit systeem kun je met één druk op de knop WordPress installeren.

Belangrijk voordeel: je hebt hier geen technische kennis voor nodig. Installeer WordPress, vul de gevraagde gegevens in en laat de rest over aan het systeem. Binnen mum van tijd heb je WordPress geïnstalleerd staan. 

Kom je hier niet helemaal uit? Dan kun je terecht bij de webhoster. De kans is groot dat de webhoster op haar website al een duidelijk stappenplan heeft staan. Je hoeft in dat geval alleen maar de benoemde stappen te doorlopen.

WooCommerce installeren

Heb je WordPress geïnstalleerd? Dan kun je inloggen in de WordPress omgeving van je website. Dit doe je vaak door naar www.jouwdomeinnaam.nl/wp-admin te gaan. Je komt nu op het inlogscherm uit, waarbij je de zelfgekozen gebruikersnaam en wachtwoord in kunt vullen.

Ben je vervolgens ingelogd? Dan kun je links in het menu op Plugins. Klik dan op ‘Nieuwe Plugin toevoegen’. Je komt nu uit in de uitgebreide bibliotheek van WordPress. In deze bibliotheek zijn alle actuele plugins te vinden.

Type nu ‘WooCommerce’ in en download de plugin. Nadat je deze plugin gedownload hebt, hoef je alleen nog maar op Installeren en Activeren te klikken. Doorloop dan de installatie wizard. Hier vul je alle gegevens in betreffende je webshop.

De installatie wordt voltooid, waarna je links een extra menu-item ‘WooCommerce’ ziet verschijnen.

Een WooCommerce thema kiezen

Je kunt nu op zoek gaan naar een geschikt thema voor je WooCommerce webshop. Je kunt een thema eigenlijk zien als de basis van je webshop. Het thema is bepalend voor de indeling, de lay-out, het design en de kleurstelling.

Het aanbod van WooCommerce thema’s is erg uitgebreid. Check dit artikel voor de top 10 WooCommerce thema’s van dit moment! Dit zijn de beste thema’s die je voor je WooCommerce webshop kunt gebruiken.

Heb je het gewenst thema gevonden? Dan kun je dit thema downloaden en installeren. Dit doe je op precies dezelfde manier als dat je bij de vorige stap WooCommerce hebt gedownload.

Heb je het thema geïnstalleerd? Dan kun je dit thema volledig naar wens aanpassen. Bij veel thema’s kun je de opbouw aanpassen, evenals de kleuren, het lettertype en aanverwante details.

Op deze manier kun je je WooCommerce webshop naar wens maken. Het fijne is dat je ook hier geen technische kennis voor nodig hebt. Wil je hele nieuwe functionaliteiten aan het thema toevoegen? Dan zou je hier wel een specialist voor in moeten schakelen.

Let op: niet alle WooCommerce thema’s zijn gratis. Er bestaan ook veel thema’s waar je voor moet betalen. Die thema’s zijn vaak beter qua prestaties en snelheid. Ook kun je de betaalde thema’s beter naar eigen wens aanpassen. Ook kun je je webshop met een betaald WooCommerce thema unieker maken.

Producten toevoegen aan je WooCommerce webshop

Heb je de voorgaande stappen doorlopen? Dan kun je nu starten met het vullen van je WooCommerce webshop. Dit doe je door producten aan je webshop toe te voegen.

Klik hiervoor in de linker menubalk op ‘Producten’. Je kunt vervolgens op ‘Nieuwe toevoegen’ klikken en de verschillende velden invullen. Zo voeg je direct een beschrijving, prijs en afbeeldingen toe. 

Tip: probeer de producten zo compleet mogelijk toe te voegen. Dit komt het succes van je WooCommerce webshop op termijn alleen maar ten goede. Met een uitgebreide productomschrijving weet je onder meer de conversie te verhogen.

WooCommerce plugins installeren

Tot slot kun je naar eigen inzicht WooCommerce plugins installeren. Met deze plugins kun je je webshop qua functionaliteiten uitbreiden. Ook ben je met WooCommerce plugins in staat om je webshop beter te maken.

Wat te denken van de Mollie plugin? Met deze plugin voeg je makkelijk meerdere betaalmethodes aan je webshop toe. Je geeft hiermee je bezoekers de kans om uit meerdere betaalmethodes te kiezen. En de ervaring leert dat dit de conversie ten goede komt.

Een andere goede plugin is de PostNL plugin. Met deze plugin kun je bijvoorbeeld automatisch de verzendkosten laten berekenen. En je kunt ook makkelijk verzendlabels printen en automatisch een track & trace mail naar je klant versturen.

Tot slot kun je voor bijvoorbeeld de WooCommerce PDF Invoices & Packing Slips plugin kiezen. Deze plugin maakt automatisch een PDF bestand aan en verstuurt dit bestand in een bevestigingsmail. Dit is voor jouw klant de bevestiging dat de bestelling geplaatst is. 

Let op: dit is slechts een kleine opsomming van alle mogelijke WooCommerce plugins. Bekijk het aanbod op je gemakje en bepaal waar je behoefte aan hebt. 

Conclusie

In conclusie, het maken van een Woocommerce webshop kan een uitdaging zijn, maar met de juiste tools en kennis is het een haalbare taak. Door gebruik te maken van de vele gratis en betaalde plugins, thema’s en tutorials die beschikbaar zijn, kan men een professionele webshop creëren die aan de wensen van zowel de eigenaar als de klanten voldoet.

Het is belangrijk om te onderzoeken welke opties het beste bij jouw bedrijf passen. Met de juiste aanpak en inzet, kan een Woocommerce webshop een geweldige manier zijn om je producten of diensten aan te bieden.

Was dit artikel nuttig?

Ja Nee

Wij helpen je snel en vakkundig!

Bekijk hier alle voordelen.

© WPonderhoud.nl 2011 - 2024 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex