Blog

Alles over WordPress afbeeldingen: auteursrecht, comprimeren & uploaden

Afbeelding Alles over WordPress afbeeldingen: auteursrecht, comprimeren & uploaden

Van origine is WordPress een Content Management Systeem. Dit houdt in dat je met dit systeem content toe kunt voegen, kunt bewerken en kunt optimaliseren. Het gaat hierbij om tekstuele content, maar ook om visuele content. Het is niet voor niets dat beelden meer dan woorden zeggen. Voeg daarom zeker afbeeldingen toe aan je WordPress website.

Afbeeldingen in WordPress

Het toevoegen van afbeeldingen in WordPress is niet al te lastig. Bovendien kun je deze afbeeldingen makkelijk in de content toevoegen. Je doet dit op elke gewenste plek in de content, waarbij je de afbeelding ook nog door kunt linken naar een andere webpagina.

Afbeeldingen uploaden in WordPress

Voor het uploaden van afbeeldingen in WordPress heb je twee mogelijkheden:

  • Log in op de WordPress omgeving en klik links op Media. Je kunt nu de afbeeldingen uploaden die je graag op je WordPress website wilt plaatsen.
  • Log in op de WordPress omgeving en klik de gewenste pagina of het gewenste bericht aan. Je kunt nu klikken op ‘Afbeelding toevoegen’. Upload de afbeelding en de afbeelding komt direct op de juiste plek in de content te staan.

Waar moet je op letten met het gebruik van afbeeldingen in WordPress?

In WordPress kun je naar hartenlust afbeeldingen toevoegen. Dit doe je erg simpel en je kunt de afbeeldingen ook nog naar wens optimaliseren. Bij het gebruik maken van afbeeldingen in WordPress zijn er wel een paar zaken waar je goed op moet letten.

Bestandsgrootte van afbeeldingen

Het is belangrijk om alleen afbeeldingen met een kleine bestandsgrootte up te loaden. Des te groter de bestandsgrootte is, des te langer het duurt om de afbeelding te laden. Dit merken je bezoekers overduidelijk aan de snelheid van de website.

Niet alleen is een trage website vervelend voor je bezoekers. De snelheid van je website is ook van belang voor het algoritme van Google. Trage webpagina’s ranken minder hoog in de zoekresultaten dan snelle pagina’s.

Zorg er daarom voor dat je eerst de afbeeldingen verkleint. Stel de breedte bijvoorbeeld op 1000 pixels in. Nadat je dit hebt gedaan, past de bestandsgrootte van de afbeelding zich automatisch aan. Nadien kun je de afbeelding met een gerust hart uploaden op je WordPress website.

Auteursrecht

Je mag niet zomaar elke afbeelding op je afbeelding gebruiken. In de basis mag je alleen afbeeldingen gebruiken waarvoor je toestemming hebt gekregen om ze te gebruiken.

Hoe je aan deze toestemming komt? Dit doe je bijvoorbeeld door een bronvermelding bij de foto te plaatsen. Of door echt toestemming aan de fotograaf van de foto te danken.

Ga je op dit gebied over de scheef? Dan kun je forse boetes krijgen. Deze boetes kunnen oplopen tot wel een paar duizend euro per gebruikte afbeelding. Zorg er daarom voor dat je het auteursrecht te allen tijde serieus neemt.

Hoe kun je rechtenvrije afbeeldingen vinden in Google?

Op je website mag je wel rechtenvrije afbeeldingen gebruiken. Deze vind je als volgt op Google:

  • Ga naar google.nl en vul het gewenste zoekwoord in
  • Klik op nu ‘Afbeeldingen’ en vervolgens op ‘Tools’
  • Klik nu op Gebruiksrechten en vervolgens op Creative Commons-licenties. De afbeeldingen met deze licentie kun je veelal kosteloos gebruiken.

Ga wel per afbeelding goed na welke eisen gesteld worden. Met deze filter zoeken in Google afbeeldingen is geen garantie dat je de afbeeldingen vrij kan gebruiken!

Gratis stock afbeeldingen: alternatieven

Het zoeken van rechtenvrije afbeeldingen via Google is niet ideaal. Gelukkig kun je ook gebruik maken van zogeheten stock websites. Dit zijn websites waarop je afbeeldingen kunt downloaden. Dit zijn gratis stock afbeeldingen die je naar wens mag gebruiken op je WordPress website.

Een goed voorbeeld hiervan is Unsplash. Op deze website vind je miljoenen foto’s die je mag gebruiken. Bij sommige foto’s is het wel zaak om de bron te vermelden, maar dit wordt dan duidelijk vermeldt bij het downloaden. 

Andere voorbeelden zijn Pexels en Pixabay. Als je rechtenvrije afbeeldingen wilt gebruiken, zit je op deze drie websites in ieder geval goed.

Bestandsgrootte foto’s verkleinen

Eerder gaven de tip om de bestandsgrootte van foto’s te verkleinen. Om dit zo makkelijk mogelijk te doen, kun je uit onderstaande mogelijkheden kiezen.

Met WordPress plugins

Met meerdere WordPress plugins is het mogelijk om afbeeldingen te comprimeren. Hiermee verklein je de bestandsgrootte, waardoor de afbeeldingen minder vragen van je server/webhosting.

Dit doe je onder meer met onderstaande plugins:

  • EWWW Image Optimizer. Dit is één van de betere WordPress Plugins om foto’s mee te verkleinen.
  • WP Smush. Bij WP Smush kun je gebruik maken van de gratis versie, maar ook van de Premium versie. Met de premium versie heb je nóg meer mogelijkheden om de afbeeldingen te verkleinen.

Met gratis online tools

Zie je het niet zitten om hiervoor een WordPress plugin te downloaden? Dan kun je ook prima gebruik maken van één van onderstaande online tools:

  • TinyPNG. Dit is één van de beste online tools om foto’s mee te comprimeren. Upload op deze website je foto’s en download ze vervolgens. Hierbij zie je ook nog vermeld staan met welk percentage de bestandsgrootte verkleind is.
  • Compressjpeg. Heb je een JPG foto die je wilt verkleinen? Ga dan naar compressjpeg.com, upload de foto en laat deze foto direct verkleinen.

Was dit artikel nuttig?

Ja Nee

Wij helpen je snel en vakkundig!

Bekijk hier alle voordelen.

© WPonderhoud.nl 2011 - 2024 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex