Blog

WordPress website sneller maken

Afbeelding WordPress website sneller maken

Voor elke website-eigenaar is het van belang om te leren hoe je een WordPress website sneller kan maken. Een snelle website is namelijk voor meerdere zaken belangrijk, maar daar komen we later op terug.

Hoe meet ik mijn website snelheid?

Allereerst is het belangrijk om te achterhalen hoe snel jouw WordPress website op dit moment is. Op het internet zijn er verschillende tools te vinden die je hierbij kunnen helpen. Kijk bijvoorbeeld eens naar GTmetrix, Google PageSpeed of Pingdom. Na het invullen krijg je een score te zien, maar ook aanbevelingen om je website sneller te maken.

Waarom is website snelheid belangrijk?

Wat maakt het nou eigenlijk uit hoe snel je WordPress website is? Wel, de snelheid van jouw website is vanwege meerdere redenen cruciaal. Een trage laadsnelheid kan grote negatieve gevolgen hebben voor jouw business:

1. Je zal websitebezoekers verliezen

Wist je dat de gemiddelde aandacht spanne van een bezoeker maar zo’n acht seconde is? Dan kan je je misschien wel voorstellen wat het met een mens doet als hij of zij de helft van die tijd moet wachten… Het blijkt dus ook dat meer dan de helft van de gebruikers een website verlaat wanneer de laadtijd meer dan 3 seconden is. De (potentiële) klant heeft dan dus op basis van jouw laadtijd al een negatief beeld over jou gevormd, zonder dat hij of zij nog maar iets van de inhoud van jouw website en product of dienst heeft gezien.

2. Je conversie zal verminderen

Nog zo’n feitje: een seconde vertraging op jouw WordPress website vermindert conversies met 7%, pageviews met 11% en klanttevredenheid zelfs met 16%. De kans dat een bezoeker dus terugkomt op jouw WordPress website is, na zo’n ervaring, dus een stuk lager. En dat is natuurlijk zonde.

3. Google zal je straffen

Een trage website verhoogt het bouncepercentage. Dat is het aantal gebruikers dat na het landen op de website pagina direct weer vertrekt. Google ziet dit als een teken dat jouw WordPress website niet gebruiksvriendelijk is en dus van lage kwaliteit. Gevolg is dat jouw website lager geplaatst zal worden in de zoekmachines, en ook dat heeft weer slechte invloed op jouw online zichtbaarheid en vindbaarheid.

Dit zijn allemaal factoren waar WordPress SEO aan voldoet. Bekijk onze dienst om meer SEO gerelateerde onderdelen voor jouw WordPress website te bekijken.

Hoe maak ik WordPress sneller?

Nu is natuurlijk de vraag hoe je dan jouw WordPress website sneller kan maken. Er zijn verschillende stappen die je kan nemen om je score te verhogen. Deze stappen zitten ook in ons WordPress onderhoudspakket en zijn onderdeel van de dienst WordPress Optimalisatie.

  1. Kies een goed hostingbedrijf

    Een goed hostingbedrijf maakt ook gebruik van een snelle server. Bij sommige hostingbedrijven moet je de ruimte delen met anderen. Als een andere gebruiker veel websitebezoekers trekt dan zal dat ook invloed jouw website. Daar kun je zelf verder niets aan doen. Als je daar vaak last van hebt dan is het wellicht beter om van hostingbedrijf te veranderen of te kiezen voor een beter hostingpakket. Meer informatie kan je vinden op WordPress Hosting.

  2. Verwijder ongebruikte plugins

    Plugins op jouw WordPress website zijn super handig en functioneel, maar ze kunnen ook jouw website langzamer maken. Zorg er daarom voor dat je plugins alleen gebruik voor essentiële zaken en dat je oude plugins of ongebruikte plugins de-installeert en verwijdert.

  3. Gebruik caching

    Caching zorgt er voor dat er bij een eerste bezoek een kopie wordt opgeslagen van je websitebestanden, zodat de website niet helemaal opnieuw geladen hoeft te worden als diezelfde bezoeker weer jouw WordPress website komt bezoeken. De bestanden hoeven niet allemaal opnieuw worden geladen, en dat zorgt ervoor dat je website direct sneller wordt. Niet elke website host biedt hier geavanceerde software voor aan. In dat geval kan je dit zelf regelen met een plugin, bijvoorbeeld ‘W3 Total Cache’ of ‘WP Rocket‘. Pas wel op dat je de plugin niet te strikt instelt, dat kan zorgen voor problemen met het thema.

  4. Optimaliseer je website

    Hoe meer nieuwe content je WordPress website bevat, hoe meer afval het met zich meebrengt. Met afval bedoelen we dan onder andere spamberichten, bestanden in je prullenbak en revisies. Dit zijn allemaal bestanden die je website zwaarder maken, terwijl deze bestanden verder geen functie meer hebben. Schoon je website dus op door zulke bestanden te verwijderen. Dit hoeft niet allemaal handmatig, zo zijn er verschillende tools als ‘WP-optimize’ of ‘ManageWP’. Let wel op dat je eerst altijd een backup maakt voordat je bestanden gaat verwijderen. Het kan zomaar gebeuren dat je per ongeluk een verkeerd bestand weggooit.

  5. Verklein je afbeeldingen

    Nog regelmatig zien we dat mensen de originele bestanden van hun camera uploaden. Deze afbeeldingen zijn vaak heel groot en dat vertraagt niet alleen het laden van de WordPress website, maar het neemt ook veel ruimte in op je hostingpakket en het zorgt ervoor dat je backups heel groot zijn. Verklein dus eerst een afbeelding voordat je het upload op jouw website. Hiervoor kan je allerlei (online) foto-editors voor gebruiken.

    Bekijk hier onze blog over het belang van goede afbeeldingen.

  6. Opnieuw testen

    Heb je bovengenoemde stappen toegepast? Test je WordPress website dan nu opnieuw! We kunnen je garanderen dat je direct verschil zal zien. Streef niet naar een score van 100%, want er zijn maar weinig websites die dat zullen halen. Denk maar zo: kleine veranderingen kunnen al een groot verschil maken, en zo kan je telkens een stapje verder gaan in dit proces!

Neem contact op

Lukt het niet om jouw website beter te krijgen of heb je net niet de kennis om het tot een succes te maken? Geen probleem! Neem contact op met onze WordPress specialisten, zij kunnen jou helpen en raden het WordPress Onderhoudspakket aan welke voor jouw WordPress website perfect is. Je kan ons bereiken op 030 20 72 488 of start en live chat.

Was dit artikel nuttig?

Ja Nee

Wij helpen je snel en vakkundig!

Bekijk hier alle voordelen.

© WPonderhoud.nl 2011 - 2024 | Alle rechten voorbehouden | WordPress Onderhoud is onderdeel van Artitex